Vârful Pietrosu Călimani (2100 m)


Vârful Pietrosu din masivul Călimani mi-a făcut mereu cu mâna, mai ales în zilele senine, și l-am admirat adeseori de departe. Acum s-a ivit ocazia să facem cunoștință.

Dimineața pornim cu ținta: Gura Haitii – cea mai apropiată localitate de punctul de plecare al traseului. Din Gura Haitii pornim pe drumul forestier care duce la fosta exploatare de sulf din Călimani. Pe drum ne întâlnim cu un domn foarte amabil de la administrația Parcului Național Călimani, care ne conduce până mai sus de barieră, chiar pe platoul de lângă fosta exploatare.

DSC_3639

Era mai mult decât perfect, căci aici începea traseul nostru: triunghi albastru, care se suprapunea cu traseul Via Maria Theresia.

DSC_3642

La început, traseul este foarte lejer, apoi urmează porțiuni ușor mai dificile. E un traseu foarte frumos: pe măsură ce urcăm, ni se deschid priveliști tot mai frumoase. Verde și sălbăticie pe de o parte…DSC_3652

… Negoiul Românesc cu forma lui dată de om, pe de cealaltă parte.

DSC_3646

După aproximativ o oră ajungem pe creastă, unde traseul nostru se întâlnește cu traseul de creastă bandă roșie. Ne aflăm chiar lângă vârful Pietricelul (1993 m), iar aici vedem pentru prima dată vârful Pietrosu.

DSC_3672

Continuăm pe traseul bandă roșie, care coboară și se suprapune apoi din nou cu traseul Via Maria Theresia.

DSC_3679

Ajungem de partea cealaltă a Negoiului Românesc, pe un platou, trecem pe alături urmând banda roșie, cu vârfurile Negoiul Unguresc și Pietrosu în fața noastră. Porțiunea de traseu este ușoară și ajungem curând în popasul Franz Joseph, loc de campare și intersecție de trasee.

DSC_3686

Aici la 150 m se află și un izvor, cu apă foarte bună și rece 🙂 Noi continuăm pe marcajul bandă roșie, către vârful Pietrosu. Traseul începe să urce mai susținut, ca la munte ( 😀 ), prin jnepeniș de zâmbru…

DSC_3701

… apoi pe pietre, unde pe alocuri ne folosim și de mâini.DSC_3710

În urma noastră lăsăm peisaje deja cunoscute…

DSC_3706

DSC_3707

Ajungem pe vârful Negoiul Unguresc (2081 m). Vedem Pietrosul, dar de el ne desparte încă o bucată de traseu…

DSC_3713

… pe care o parcurgem repede cu suișurile și coborâșurile ei, dornici de a ajunge în vârf.

Priveliștea din vârf este splendidă (asta era deja de la sine înțeles, cred 😀 ). Ziua a fost superbă, atmosfera clară, și panorama 360 a răsplătit tot efortul de a ajunge acolo. Am văzut munții Rodnei, vârful Scaunul Domnului din partea cealaltă decât cea obișnuită, și cred că se vedeau și Meridionalii.

DSC_3727

Am servit masa de prânz având cea mai frumoasă priveliște 🙂 Apoi, bineînțeles, nelipsita poză de grup 😀

 

Total timp pe traseu la urcare: 3 ore și jumătate. Mers lejer, fără grabă, admirând priveliștea 🙂

Acum, coborârea 🙂 Până la Negoiul Românesc, traseul a fost același ca la urcare. În apropiere de acesta, ne-am abătut puțin (mai mult) pentru niște afine foarte gustoase, care ne așteptau încă de când am urcat 😀

DSC_3749

Pentru coborâre, în continuare, am decis să ocolim Negoiul Românesc pe cealaltă parte, sau pe drumul de carieră. A fost o decizie bună, pentru că am văzut și fața mai naturală (sau deja ecologizată) a acestui munte.

DSC_3764

Am întâlnit din nou afine și zmeură din belșug, asta însemnând un nou popas 😀

DSC_3760

Soarele s-a ascuns curând după Pietrosu, încheind această zi minunată 🙂

DSC_3766

Fluturașii nu au lipsit nici din această poveste, nici chiar cei „în devenire” 🙂

DSC_3741

DSC_3737

Durata traseului de coborâre: 4 ore și jumătate. Mers din nou lejer, pauze pentru afine și zmeură din belșug.

Ajunși la mașină, încărcați după ziua foarte frumoasă, am pornit spre casă. Iar ca ziua să se încheie perfect, în Pasul Tihuța am văzut pe cer o puzderie de stele 🙂

Leave a comment

Top Rated